Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради COVID-19 Софийският университет ще приема студенти с оценките от матурите

Заради епидемията от коронавируса Софийският университет ще признава оценките от държавните зрелостни изпити за учебната 2020/2021 година като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Алма матер ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, както и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Кандидатстудентските изпитите ще се проведат през следващия месец: Химия – от 9.00 часа на 14 юни, Биология – от 9.00 часа на 20 юни, Математика II – от 9.00 часа на 21 юни.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни, единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на университета – http://www.uni-sofia.bg.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Бъдещите студенти ще се  регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли чрез електронизираната система на университета. 

За предстоящата учебна година у нас, 37 висши училища ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети. 

С резултатите от държавните зрелостни изпити няма да може да се кандидатства в останалите 14 от 51 акредитирани висши училища, поради специфични изисквания към приема в тях. Такива са Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната художествена академия, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Театрален колеж „Любен Гройс“- София,  и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във