Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради безхаберието на институциите закриват центъра за деца, пострадали от насилие

Кризисният център „Надежда“ към Фондация „П.У.Л.С.“ затваря врати от 1 януари 2021-а, защото институциите, включени в системата за закрила на децата, отказват да подадат ръка. Центърът работи с деца, пострадали от най-тежки форми на насилие, с приоритетно настаняване на пострадали от трафик.

Мястото бе открито в началото на годината с обединените усилия на Столичната община, Националната комисия за борба с трaфика на хора и Фондация „П.У.Л.С.“. Тогава представители на социалното министерство, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за защита на детето, МВР и др. декларираха своята готовност да работят заедно и да съдействат, но реалността днес е друга. 

Скоро след откриването екипът на организацията установява сериозни рискове за живота и здравето на децата заради състоянието на обекта - течове и необезопасени места, изискващи спешни ремонтни дейности, които да отстранят появилите се дефекти след извършения предварителен ремонт.

Освен това местоположението на Център „Надежда” се оказва стратегическо за наркодилъри и криминален контингент, който много бързо разпознава рисковата група от деца и започва тяхното въвличане в организираната проституция, дилърство и вътрешен трафик.

Многократно стават инциденти – заливане на входа с боя, чупене на прозорци, умишлен палеж на една от терасите... На 10 ноември 2020 г. е извършен втори палеж, този път от дете със зависимост към наркотици, което получава средствата за палежа отвън през предварително счупения от него прозорец.

От институциите правят проверки, но без резултат.  Служителите на центъра се оплакват, че проверяващите не се интересуват от децата, а от документите. 

Опитите да бъдат намерени училища в близост, където децата от кризисния център да продължат своето образование, срещнат сериозна съпротива от директорите.

Предоставените ресурси за режийни и персонал пък са крайно недостатъчни за покриване на нуждите от професионална подкрепа, от ремонт, подобрения и индивидуални и групови занимания на децата, които да ги извеждат от опорочения кръг на системна злоупотреба с тях.

С дарения и други проекти Фондация „П.У.Л.С.” осигурява частично дофинансиране, но то е крайно недостатъчно и несигурно.

В крайна сметка липсата на сътрудничество, разбиране и комуникация между институциите е в основата на серия от проблеми и предизвикателни ситуации, които стават ежедневие за екипа на кризисния център и затова се налага той да прекрати дейността си. Така една добра инициатива умира под тежестта на папките на "социалните грижи"

Facebook logo
Бъдете с нас и във