Банкеръ Daily

Общество и политика

Запознават кабинета как протича преместването на бежанците

В началото на редовното заседание на Министерския съвет, провеждащо се на 1-ви юни, премиерът Кирил Петков обърна внимание на четири акцента.

На първо място предстои да бъдат обсъдени нормативните изисквания за Плана за възстановяване и устойчивост, въз основа на които ще започнат да действат 22 мерки до края на годината. Това предполага всяко едно от министерствата да бъде запознато с тях и да се изработи стройна програма, така че средствата, които се очакват от Европейския съюз, "да дойдат навреме, с правилните реформи" - уточни премиерът.

На второ място продължава обсъждането на ясна програма за актуализацията на бюджета, която трябва да бъде извършена до края на месеца.

"Задачата, която всички ще гоним, е от 1 юли да имаме нов бюджет" - подчерта Кирил Петков.

На трето място той повтори добрата новина от вчерашния ден, а именно, че сме получили от Брюксел дерогация за руския петрол до края на 2024 г.одина.

"Ние сме реално единствената държава, която има тази дерогация. Това дава възможност на нашата рафинерия да се смени част от инсталациите, като през това време цената на горивото ни няма да се покачва - нещо, което бе от особено голяма важност за транспортния сектор" - обърна внимание премиерът.

На четвърто място той обяви, че предстои в рамките на оперативното заседание вицепремиерът Калина Константинова да представи доклад с точна информация как се развива процесът по преместването на украинските граждани.

Накрая министърът на младежта и спорта Радостин Василев поздрави всички деца с 1-ви юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във