Банкеръ Daily

Българската болнична асоциация:

Заповедта за спиране на плановия болничен прием да се преразгледа

Решението на министъра на здравеопазването за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от причината за взимането на това решение. Това се казва в позиция на Българската болнична асоциация, откъдето призовават заповедта да бъде преразгледана.

Мотивите са, че рискът от заразяване на пациентите с COVID-19 в болниците бил сведен до минимум и за много от засегнатите от решението болни лечението или операцията са животоспасяващи. 

"От една страна рискът от заразяване на пациентите в нашите болници е сведен до минимум, защото контролът ни е силно завишен", посочват от ББА и добавят: "От друга страна, не можем да оставим на заден план пациентите, които страдат от десетки други заболявания и очакват своето лечение или операция. Тази грешка веднъж вече беше допусната при предходните вълни и хиляди пациенти бяха оставени да чакат, без ясна перспектива кога ще могат да получат своето лечение, в много случаи – животоспасяващо".

Сред мотивите за решението плановият прием да бъде спрян, беше посочено, че по този начин ще се освободят повече легла за лечение на COVID-19. От ББА припомнят, че леглата за лечение на коронавируса са точно определени и те не могат да бъдат заети от пациенти с друг вид заболявания. Опасността на тях да бъдат настанени други пациенти не съществува.

От Българската Болнична Асоциация призовават заповедта да бъде преразгледана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във