Банкеръ Daily

Адв. Михаил Екимджиев:

Заповедта на министъра на здравеопазването е противоконституционна

Адв. Михаил Екимджиев

Заповедта на министъра на здравеопазването от седем точки нямаше никаква пречка да добие формата на закон още във вчерашното заседание на парламента. В настоящия момент тя е откровено противоконституционна.

Това заяви пред bTV адвокат Михаил Екимджиев.

„Причината е, че здравният министър практически изпълнява ролята на парламента, а само НС може да прецени дали тези мерки са подходящи и разумни за ситуацията. От друга страна, законът за здравето предвижда подобни правомощия на министъра на здравеопазването. Но Конституцията казва, че конкретните ограничаващи мерки се приемат само със закон“, обясни адвокатът.

По думите му само законодателят в една правова държава може да определи рамката на ограничителните мерки. „Затова незабавно трябва законодателно те да се регламентират и да дадат рамката. В нея министрите и оперативният щаб да дават совите разпореждания и да я запълват с конкретно съдържание в зависимост от динамиката на развитие на пандемията“, каза още адвокат Екимджиев.

Той е на мнение, че едно наказание е ефикасно не тогава, когато е тежко, а когато е неизбежно. 

„Глобите можеха да бъдат много по-малки, затворът – също, но трябва да сме сигурни, че ако някой се отклони от карантина, той ще бъде наказан и това ще действа възпиращо. В момента много хора смятат, че няма да бъдат хванати“, на мнение е Михаил Екимджиев, който също така каза, че подкрепя ограничителните мерки на правителството, макар и да ги смята за малко закъснели.

 

„Крайно време беше, след като на базата на китайския опит се знаеше, че само драстични мерки по ограничаване на социалните контакти могат да бъдат ефикасни, те да бъдат предприети срещу масовата безотговорност, която се демонстрираше в нашето общество“, каза Екимджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във