Банкеръ Weekly

Общество и политика

Заповеди, измерени с живачен термометър

Всичко може, ама по-добре недейте

S 250 29eeb5bf 158c 4f4a b2d0 64103c7bfe72

"Проба - грешка" си остава запазената марка на сегашното управление. Този похват се затвърди по време на извънредното положение, продължава и след като положението премина към обстановка. Съгласни сме, че епидемията носи изненади. За експерти, лекари и управляващи ситуацията е нова и понякога се налага решенията да се променят в движение. Под натиска на натрупаното напрежение се допускат и грешки и гафове. Но и абсурдът трябва да има някакви граници.

Демонстрираният стремеж да се угоди на всички явно премахна всякакви опасения на властта за пик на епидемията и масов мор. Лека-полека всичко се връща към обичайните си функции. Животът сякаш се нормализира. Нужна е предпазливост, ама няма как и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. 

Сегашната извънредна противоепидемична обстановка се крепи на четири заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. На четири стълба, така да се каже, но сякаш прибързано издигнати и затова малко криви и малко кухи като ги почукаш. 

Кашляш или не - в болница

Ананиев наложи задължително болнично лечение на всички хора над 60 години, които са заразени с COVID-19. Всичко хубаво, но на 19 май стана ясно, че заповедта му е атакувана от четирима адвокати. Оказва се, че в тарапаната министерството не е взело под внимание решение на Европейският съд по правата на човека, според което принудителното лечение по Закона за здравето е равносилно на лишаване от свобода.

Необходимо е да се отбележи също, че разпореждането дойде след многократни съобщения, че медиците у нас са на прага на силите си. Ако се беше сбъднал мрачният сценарий за пик на заразата у нас и то бе в сила, болниците щяха да се пръскат по шефовете от пациенти, някои от които дори нямат симптоми на коронавирус. 

В жалбата на адвокатите до Върховния административен съд ясно е посочено, че министерската заповед е нищожна, защото грубо противоречи на Конституцията, на Конвенцията за правата на човека и на Закона за здравето.

Случи се очакваното. Без коментар от страна на здравното ведомство, без негова позиция, заповедта просто бе коригирана по най-бързия начин и публикувана в новия й вид на неговия сайт.

Вярно е, че сегашният здравен министър не е медик, само че къде са експертите зад него, къде е техния анализ и оценка? Вече се убедихме, че у нас едва ли не всеки втори лекар е на ти с вирусологията и има самочувствието да дава съвети наляво и надясно. Но все пак трябва да се знаят малко от малко и правилата, за да не ставаме за резил.

В плен на "нищожни" заповеди

На 18 май Върховният административен съд обяви за нищожна и друга заповед на Кирил Ананиев. С нея той беше допуснал предварително изпълнение на заповедите си във връзка с карантинните мерки по време на извънредното положение. Делото бе заведено по жалба на мъж, завърнал се от чужбина, който заради 14-дневната карантина не успял да се върне на работното си място във Великобритания.

На практика в съда бяха атакувани части от четири заповеди. Те се отнасяха до поставянето под карантина на лица, пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни: продължаването на работата на стопанските обекти при определени изисквания; условията за работа на водачите на тежкотоварни автомобили; въвеждането на забраната за посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им. Според съдебния състав обаче министърът не е компетентен да се произнася по въпроса дали да има предварително изпълнение на общи административни актове. "Предварителното им изпълнение е предвидено в Административно-процесуалния кодекс и не зависи от волята на издалия ги административен орган", пише в определението на съдиите. 

След отмяната на извънредното положение повечето от посочените заповеди вече не са в сила. Но излиза, че независимо от тяхната неправомерност, в рамките на два месеца, хората са били глобявани за неспазването им. 

Колкото и да е странно, решението на ВАС мина някак си между другото. Така или иначе, мерките продължават да се разхлабват. На 25 май отпада и задължителната карантина за българските шофьори на товарни автомобили, завърнали се в страната, а от 1 юни ще пътуваме свободно до Сърбия и Гърция. 

На кого да вярваме?

Отварянето на парковете, моловете, фитнес залите и заведенията беше последвано и от решение за отваряне на детските градини и яслите. Част от работещите там организираха подписка против тази крачка. Аргументът им бе, че персоналът в тези заведения спада предимно към рисковите групи. Само че под натиска на родителите, някои от които вече са изразходили годишния си платен отпуск, отварянето на детските градини все пак бе разрешено. После дойде поредния брифинг в Министерския съвет и какво се получи? Забавачките вече ще приемат деца, но здравният и образователният министър посъветваха родителите да оставят децата си вкъщи. Казано иначе "Каквото искате, това правете, но по-добре недейте да го правите".

Та на кога сега да вярват бащите и майките - на Мутафчийски от онова интервю, на Мангъров или на онзи зъболекар от Националния оперативен щаб? Да, учителите ще са с маски и шлемове. Да, ще има дистанция между отделните групи, а между самите деца?

Съзнавайки може би родителските притеснения и опитвайки се да ги намали, здравният министър блесна с нова реплика - при връщането на децата в детските градини температурата им щяла да се мери с живачен термометър, тъй като на всички ни било ясно, че електронните не отчитали правилно. Хората в социалните мрежи масово бяха туширани. Живачните термометри у нас са обявени за опасни и не се продават в аптеките от години. Лекарите също използват електронни.

На следващия ден Ананиев се появи в сутрешните телевизионни блокове и обясни, че се е объркал - живачните термометри са опасни и "вече са в миналото".

Едно нещо трябва да му се признае на здравния ни министър - изглежда кротък, добронамерен и културен човек. А и е финансист, не е лекар. Как обаче с неточните електронни термометри сега ще разберем дали не само децата, а и цялата нация, заедно с управляващите, няма температура?. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във