Банкеръ Daily

Общество и политика

Започват тествания за коронавирус във „Факултета” и „Филиповци”

Масово тестуване ще бъде извършено в село Паничерево, където снощи с такси избяга лекуван от коронавирус в Старозагорската болница. Там вече има установени 6-ма заразени души при население от около 600 души, и е огнище на заразата, обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

Вече е установено и контактното лице – шофьорът на такси, откарал пациента от болницата до дома му в Паничерево, който първоначално избяга.

Мутафчийски уточни, че ще трябва да се вземат по-сериозни мерки за охраняване на болните лица от COVID-19, за да не се допуска, като в случая в Старозагорската болница ключовете на отделението да бъдат оставени от вътрешната страна на вратата.

Предстоят масови изследвания в столичните квартали „Факултета” и „Филиповци”, където има засилено полицейско присъствие и представители на Районната здравна инспекция. Там предстои да бъдат изследвани повече от 200 души в рамките на два дни.

Резултатите от скрининг тестовете в Бургас, при които са изследвани около 2500 души, от които едната половина е избрана на случаен принцип, а другата са прицелни групи - полицаи, медицински кадри и социален патронаж, показват ниска заболеваемост.

А по-конкретно бе посочено: от изследваните 1488 души с бърз тест положителен резултат са дали 18 тях (1.2%), от тях с положителни с IgM –тестове (което значи, че в момента са с активна инфекция) са 10 души, с положителни IgG –тестове (изкарали са инфекцията в рамките на 1-2 месеца преди това) – двама души; и с положителни и IgM и IgG (показател за сравнително скоро прекарана инфекция) - са шест души. С PCR тестове в Бургас са изследвани 967 души, от които 25 души са с положителни резултати за коронавирус.

Масовото изследване продължава и в Банско. Ситуацията към 15 април в цялата страна е:

Общо са регистрирани 735 случая, като през последното денонощие новорегистрираните са 40 души. От тях 14 са настанени в болница.

Медицинските лица, заразени с COVID-19, са 39, като от тях през последните 24 часа има два нови случая – санитар от ВМА, и медицинско лице от Александровска болница.

Общо излекуваните от коронавирус са 105 пациенти, като само за последното денонощие са 24 души.

Починалите са 36 души, като последният случай е жена на 59-годишна възраст, с множество заболявания, поставена на апаратна вентилация.

За последните 24 часа за първи път е регистриран случай в област Ямбол.

Огнищата са в София, Кюстендил и Смолян. В София общият брой на случаите е 444, от които 130 са в болница, 21 – в интензивни отделения. В Кюстендил има три нови случаи, като вече са направени и над 300 проби с PCR-тестове. Там огнището се предполага, че тръгва от шивашки цех, където са регистрирани 7 заразени. В Смолян все още се търсят причините за огнището - първият пациент от града е завърнал се от Англия, но връзката може да се търси и в намиращия се наблизо ски курорт, отбеляза Мутафчийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във