Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАПОЧВАТ СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРЕГОВОРИ С МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА

По време на поредното посещение на Ан Макгърк у нас, предвидено за края на този месец, се очаква официално да започнат преговорите за тригодишното споразумение между МВФ и България. Фондът и правителството трябва да уточнят параметрите на споразумението, сроковете за изпълнението им и ориентировъчната сума на очакваното финансиране до края на века. Предстоящите преговори са от стратегическо значение за нашата страна, тъй като договорените параметри до голяма степен ще определят бъдещото й икономическо развитие.


Идеята е отпуснатите от международните финансови институции пари да се насочат към инфраструктурни проекти, в които да се включат и средства от страните от Г-7, от ЕС, както и от частни инвеститори. Паралелно с това се предвижда привличането на големи западни корпорации за участие в процесите на приватизацията и преструктурирането у нас. Крайната цел е растеж на брутния вътрешен продукт, който през тази и през следващите три години трябва да е минимум 4% годишно. Само така може да спре обедняването на населението, а впоследствие да се осигури и увеличаване на неговата платежоспособност. При тези условия ще се възроди и вътрешният пазар, което пък от своя страна ще гарантира просперитета на малките и средните предприятия. В крайна сметка подобен ръст на БВП означава, че след три-четири години България ще е в състояние сама да обслужва външните си задължения, без да разчита предимно на външно финансиране.


При последната визита на мисията на МВФ у нас през февруари нейните експертите не бяха особено доволни от повишаването на заплатите в някои държавни предприятия. Според тях това не е било подплатено с повишаване на производителността или на приходите на съответните фирми. Имайки предвид ревалоризацията и причинените от нея по-високи разходи за амортизация, експертите на МВФ смятат, че през тази година значителни увеличения на заплатите не бива да се очакват.


От фонда констатират, че банковата система е започнала да отпуска кредити, но те са насочени главно към малки предприятия и селското стопанство, където е налице държавна гаранция. Вниманието на МВФ в момента е насочено към управление Банков надзор на БНБ, чиято роля е ключова за банковата система. Що се отнася до банковата приватизация, препоръките са у нас да бъдат привлечени стратегически инвеститори с голям авторитет, които да повишат цената на българските кредитни институции. Пускането на банкови акции на борсата ще става единствено след продажбата на мажоритарен пакет на стратегически инвеститор.


Очакванията на МВФ са до края на тази година поне три държавни банки да станат частни, а за други две да започнат приватизационните процедури. Експертите на фонда очевидно приемат за начало на сделката по продажбата на БИОХИМ и подписването на договор с чуждестранни мениджъри за нейното управление. До средата на този месец е необходимо Министерският съвет да одобри стратегията за раздържавяването на БУЛБАНК и да се открие конкурсът за избор на чуждестранни мениджъри на БИОХИМ. Предстои да се изберат и инвестиционните посредници за продажбата на БУЛБАНК, ХЕБРОСБАНК и ЕКСПРЕСБАНК. До края на март трябва да са готови и всички счетоводни одити на кредитните институции. Изискванията на МВФ са инвестиционните посредници за БУЛБАНК, ХЕБРОСБАНК и ЕКСПРЕСБАНК да бъдат одобрени от правителството до средата на май, а в края на същия месец да е подписан окончателният договор за продажбата на Пощенска банка. През юни пък трябва да са ясни и новите мениджъри на БИОХИМ, а до края на годината да завършат сделките за ЕКСПРЕСБАНК и БУЛБАНК.


Дали желанията на фонда ще станат действителност ще покажат близките няколко месеца. Това, което сега може да се каже за предложения график, е, че той е оптимистичен. Същевременно екипите на фонда готвят и своите предложения относно уредбата на здравеопазването и на пенсионната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във