Банкеръ Daily

Общество и политика

Започват разкопки в античния град Кабиле край Ямбол

Регионален исторически музей – Ямбол получи почти 44 хиляди лева държавно финансиране за археологически проучвания през 2020 г.  в сектор XII на АР „Тракийски и античен град Кабиле“ и средновековната крепост „Малкото кале“ при с. Воден, община Болярово. Средствата за двата обекта  са одобрени от Министерството на културата и ще стигнат за проучвания в продължение на две седмици.

Археолози от Регионалния исторически музей в Ямбол ще започнат в началото на септември разкопки в Националния археологически резерват "Тракийски и античен град Кабиле" и в средновековната крепост "Малкото кале". В "Тракийски и античен град Кабиле" усилията на археолозите за трета година ще бъдат насочени към разкриването на римския военен лагер /принципия/, чийто площ надхвърля 1000 кв. метра.  Ще продължат разкопките и покрай северната стена на крепостта "Малкото кале" до село Воден. През юли на обекта работиха студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Открити са монети от времето на византийския император Константин IX, управлявал от 1042 до 1055 година, което доказва, че крепостта е изградена в средата на XI век. Сред находките са пет оловни печата - свидетелство за високия ранг на местния феодал, който със семейството си е обитавал крепостта. Доказателства за живота в нея са и разкритите жилищни помещения и фрагменти от керамични съдове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във