Банкеръ Daily

Общество и политика

Започват обученията на над 25 хиляди преброители и контрольори

Тази седмица при стриктно спазване на противоепидемичните мерки започват обученията на преброителите и контрольорите, които ще бъдат наети за Преброяване 2021.

Обученията са еднодневни и се организират от общинските преброителни комисии и териториалните статистически бюра. Първите срещи с преброителите ще се проведат във всички общини в страната в периода до 7 септември в специално наети за целта зали, които са с достатъчно голям капацитет, за да отговарят на изискванията за предотвратяване на разпространението на КОВИД 19.

Преброителите и контрольорите ще бъдат запознати със Закона за преброяването, съдържанието на преброителните карти, начина и времето на работа, правата и задълженията им. Специално внимание ще бъде обърнато на стриктното спазване на противоепидемичните мерки и указанията, които НСИ получи от Министерство на здравеопазването за провеждане на Преброяване 2021.

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа - първият е от 7 до 17 септември, когато ще бъде преброяване по интернет. във вторият етап, от 18 септември до 3 октомври ще е  с преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден, включително събота и неделя.

Това ще е 18-ото преброяване в България. НСИ ще раздели страната на над 41 хиляди преброителни участъка, всеки от които се състои от 100 – 120 жилища, в които живеят около 250 – 300 души. Така всеки преброител ще има средно по два преброителни участъка, които трябва да обходи, за да събере 15-цифрените кодове, получени от електронно преброените домакинства и да преброи хората, които не са се преброили по интернет.

Според изчисленията на НСИ при 50% преброени онлайн необходимият брой преброители и контрольори трябва да бъде съответно 23 хиляди и почти 6 хиляди.

По-голям недостиг на хора има само в някои райони на София и Варна, в Бургас, Стара Загора, Пазарджик и Плевен. Очакванията са в големите градове онлайн преброените да са много над 50%, а това ще компенсира преброяването с хартиена преброителна карта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във