Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАПОЧВАТ БОНОВИТЕ ТЪРГОВЕ ЗА ЗЕМЯ

Компенсаторните записи продължават да се търгуват стабилно на нива между 15 и 17 лв. за 100 лв. номинална стойност, за разлика от неочакваното оживление на фондовия пазар. Повечето от участниците в търговията с тези платежни средства смятат, че поне до края на месеца няма никакви изгледи цените им да се променят рязко. Причината е в настъпилото равновесие между офертите на продавачите и купувачите. Сигналите, че някои поземлени комисии започват да издават масово компенсационни бонове за обезщетяване на бивши собственици на земи, не повлияха отрицателно на настроенията на играчите на пазара. Това ново предлагане ще бъде компенсирано от новините от земеделското министерство, че са насрочени първите търгове за ниви от държавния поземлен фонд. До 20 ноември притежателите на бонове ще наддават за общо 20 хил. декара земя в 17 общини от Добричка, Ямболска и Шуменска област. Процедурата допуска в в тези аукциони да участват всички собственици на поне един бон, издаден от съответната поземлена комисия. Цялата останала сума може да се издължи с каквито и да е платежни средства. На предстоящите търгове се очаква да бъдат оползотворени компенсаторни инструменти с номинал поне 10 млн. лева. Това е по-малко от един процент от общото количество емитирани бонове, така че едва ли ще окаже съществено влияние върху пазарните котировки. Подобно е положението и с търговете за държавно имущество, организирани съгласно последните поправки в закона Лучников. Масовата приватизация пък от месеци не интригува собствениците на компенсаторки като вариант за тяхната реализация. Никой вече не купува записи и като портфейлна инвестиция. Причината е, че всички брокери очакват рязкото им поевтиняване след Нова година. Тогава изтича срокът, в който РМД-тата, придобили предприятия преди 1 февруари 2000 г., могат да се издължат на приватизационните ведомства изцяло в записи по закона Лучников или чрез бонове по законите за връщането на земите и горите.


Приватизаторите на държавна собственост засега си остават единствените сериозни купувачи на компенсаторни инструменти. Очевидно обаче в момента тяхното търсене е достатъчно, за да поддържа цените стабилни.


С наближаването на парламентарните избори зачестяват и опитите на политически партии и движения да трупат дивиденти за сметка на наивните очаквания на собствениците на компенсаторни инструменти. Сред новите популистки предложения, наред с традиционните за преобразуването на записите в държавни ценни книжа, се открояват и далеч по-авангардни - например за узаконяване на възможността за плащане на данъци и глоби, че дори и гаранции с тези платежни средства. Че тези оферти на политиците няма да минат, не е трудно да се досетим. Проблемът е, че част от притежателите на книжата могат да решат да изчакат абсурдните промени. И когато осъзнаят, че всичко е било само блъф, да се окажат собственици на нищо неструващи хартийки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във