Банкеръ Daily

Общество и политика

Започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил реалният проблем

„Започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил реалният проблем… Въпрос на време е и у нас да бъде регистриран случай на коронавирус. От самото начало казваме, че никакви мерки на граничен контрол не могат да спрат разпространението, но могат да намалят риска от масивен внос и от вътрешно разпределение ”. Това коментира пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб. Според него една евентуална епидемия в никакъв случай няма да достигне заболеваемостта, както при грипа, но за сметка на това ще регистрира по-висока смъртност и то в определени групи.  

„Ако има нещо, по което коронавирусът да се различава от обикновения грип, е, че удря високите възрастови групи. При най-песимистичния вариант ще имаме няколко десетки хиляди заболели, но смъртността ще се движи в границите от 15-18% при над 80-годишните, около 2% при хората в средната възраст. Процентът ще е нулев при децата до 10 години. Смъртността при COVID-19 е далеч по-оптимистична от другите два коронавируса, с които се срещахме преди 18 години - ТОРС и преди 10 години – SARS“.

Д-р Кунчев подчерта, че един човек заразява между двама и трима души с коронавирус, докато има далеч по-всеобхватни зарази като морбили, например.

„Това е вирус, който познаваме от два месеца и има доста неясноти около него. Това, което виждаме в Китай и в други страни, е, че пикът се постига за месец и половина – два, след което започва самоограничение“, обясни той. По думите на д-р Кунчев истерията около това заболяване вероятно идва от факта, че първите случаи бяха регистрирани в Китай.

„Там гъстотата на населението е огромна. Броят се хиляди засегнати, 1000-2000 починали. Но това, пренесено на мащаба на други страни, няма да изглежда толкова страшно“, поясни той. Д-р Кунчев подчерта, че няма причина за психоза.

„Изследваме голям брой лица, особено идващи от Италия... Скоро всеки, който желае, ще може да се изследва, защото много лечебни заведения и лаборатории вече заявиха готовност да провеждат такива изследвания... Ние изследваме тези, които имат повишен риск – проявена клинична картина, съчетана с посещение на заразени райони и контакт със заразени хора“, каза още медикът.

Д-р Ангел Кунчева потвърди, че на сухопътните граници предстои поставянето на термокамери. Там в момента има 24-часови дежурства на екипи на районните здравни инспекции, които измерват температурата с безконтактни термометри.

„На някои от местата ще продължим с безконтактните термометри. На някои от най-големите пунктове има десет активни трасета и няма как при целия този поток да правим проверките само с термокамери“, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във