Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва Светлата седмица

Шествието от Бачковския манастир (в. Марица)

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с втората Пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

В столичния храм "Св. Неделя" бе отслужена литургия за началото на Светлата седмица.

Стотици миряни се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията. По традиция, на втория ден на Великден хора от различни краища на страната тръгнаха със светинята до мястото, където е открита в началото на ХVІІ век. 

Както на всяка такава лития се молим възкръсналият Христос да благослови целия свят, да го осени с мир, благоденствие, с братолюбие и да направи Господ всички нас по-добри. Това каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир. По думите му, тази година всички молитви са за мир. Изпитанията ни правят по-силни, обединени и благословени, и в тези моменти се нуждаем най-вече от това да чуем гласа на Христос, който ни говори: бъдете братя, загърбете всички злини и противоборства, бъдете единни, каза още епископ Сионий. По думите му, чудото е нещо насъщно в живота на вярата и църквата, и много хора идват днес, за да благодарят.

Шествието започна с песнопения от манастирския храм и ще продължи през планината до църквата "Свети Архангели", намираща се в Клувията, в непосредствена близост до скалната ниша, в която е била скрита светинята.

Късно следобед иконата ще бъде върната в манастира отново с песнопения и придружена от вярващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във