Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва ремонтът на Планетариума в Смолян

Започват строителните дейности за основния ремонт и реконструкция на Планетариума в Смолян, съобщиха от общината. 

Ремонтните дейности са по проект „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура - сграда на Планетариум Смолян“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

В следващите месеци трябва да бъде обновена една от емблематичните сгради в Смолян - сградата на Общински културно-образователен център "Планетариум с астрономическа обсерватория".

На 6 септември 1975 г. в Смолян отвари врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Смолян е туристически център в Западните Родопи и лежи на 800 м над морското равнище, в близост до зимния курорт "Пампорово". Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За изминалите години той е посетен от над 2 800 000 човека.

Освен популяризаторска и образователна дейност, Планетариумът извършва и изследователска дейност. Тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна - единствената видима проява на активността на Слънцето. От 1990 г. Планетариумът работи в сътрудничество със "Sunspot Index Data Center" в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна.

Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления, видими от територията на нашата страна.

От 1 януари 1995 г. Планетариумът е член на Планетарната Общност, чиято централа е в Пасадена, Калифорния, САЩ - най-голямата неправителствена организация в света за космически изследвания, а от 2005 г. е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 83.

Facebook logo
Бъдете с нас и във