Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва проверка по сигнала на ДПС за "златните паспорти"

Върховната административна прокуратура започва проверка по сигнала на Движението за права и свободи, свързан с т. нар. "златни паспорти".

Проверки, възложени на ДАНС, Министерството на правосъдието, Българската агенция за инвестиции и Дирекция "Миграция" в МВР, ще установят има ли допуснати нарушения във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с даване на гражданство срещу инвестиции на граждани на Китай и Русия.

При установяване на данни за нарушения на закона ще бъде изпратено предложение до президента за отмяна на натурализацията за придобитото българско гражданство, а в случаи на данни за престъпления ще бъде сезирана компетентната прокуратура, информират от държавното обвинение.

В петък (4 февруари) от ДПС обявиха, че има достатъчно твърдения и конкретика, за да се разкрие "чудовищна схема" по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание, и партията е сезирала прокуратурата. 

"В сигнала се съдържат твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка и са получавали пребивавания от 2015 до 2021 г.'', каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. 

"Ето защо настояваме тези твърдения да бъдат проверени, защото в сигнала се съдържат конкретни имена. Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Интересно е, че всички инвестции са на стойност 1 млн. и един лев и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев'', посочи той.

По думите на Хамид той е "вечната Амбър" в Агенцията за чуждестранни инвестиции, въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ. "Същият е отново назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката – цар Киро. И днес това лице изпълнява тези правомощия, същият бе награден и с поста председател на Надзорния съвет на ББР. Въпросът е дали това лице е от свитата на цар Киро", попита депутатът от ДПС. 

"Изскачат въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя, но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на цялата тази далавера със "златните паспорти", се прикриват от управляващото мнозинство. Те отхвърлиха нашето предложение за проверка и сега виждаме защо. Те прикриват действия на лица, които са пряко свързани с управляващите днес. Ние ще стигнем докрай с тези проверки, ще покажем на обществеността какво крият, от какво се притесняват... Вече съм си купил билет и цялата информация, която е получена, с имената на всички китайци и руснаци, ще бъде съобщена на брифинг в Брюксел пред съответната комисия в Европейския парламент'', допълни той.

"Няма да спрем и ще покажем какво се крие зад кухите фрази като "нулева корупция". Имената на всички китайци и руснаци вече са предоставени на главния прокурор, а съответните служби ще извършат проверка'', увери Хамид Хамид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във