Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге

Плаващо сметище от тонове боклуци се образува по река Искър, близо до ВЕЦ „Своге“.

Започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге. Това обяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Още днес до правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира справянето с екологичния проблем.

Отпадъците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия, посочи областният управител Илиан Тодоров. „Което означава, че от община Своге нямат задължението да ги почистват. Задължението за почистване е изцяло на държавата“, обясни той.

Тодоров допълни, че за последно през май миналата година е поискано финансиране от Министерски съвет за почистване на речните корита извън населените места, които не са разчиствани от 30 години. „След три месеца ми отговориха, че средства не могат да ми бъдат отпуснати“, отбеляза той.

По предварителни данни почистването на замърсения участък край Своге ще струва между 200 и 220 хиляди лева. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати от държавата.

„Аз ще възложа с целево финансиране на изпълнител, който да изчисти. Ние не можем да тръгнем по закона за обществените поръчки, защото не можем да си позволим година, две тези боклуци да седят там“, каза областният управител Илиан Тодоров.

От ВЕЦ-Своге и Община Своге изразиха готовност за съдействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във