Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАПОЧВА ПРЕДСТАРТОВОТО БРОЕНЕ ЗА СДЕЛКАТА ДЗИ

Правният и финансов анализ на ДЗИ е готов, научи в.БАНКЕРЪ. През миналата седмица оценителите от Делойт и Туш (Deloitte amp; Touche) са внесли в Агенцията за приватизация своя доклад за състоянието на държавния застраховател. Приватизационната процедура за ДЗИ беше обявена още на 12 ноември миналата година. Специалистите от бранша очакват до месец да бъдат обявени цената и условията, при които ще се проведе приватизационната надпревара за ДЗИ. Между застрахователите се твърди, че само чистите активи на ДЗИ надхвърлят 30 млн. щ. долара. Към тази сума обаче задължително ще трябва да се прибави цената на името на компанията, пазарният дял на застрахователната групировка, който възлиза общо на около 35%, и не на последно място - опитът на работещите и фирмените традиции, създадени в института. Около 60 млн. щ. долара, според международни финансови експерти, е реалната цена за държавния ни застраховател.


Между 51 и 67 е процентът, който държавата ще предложи за приватизация от ДЗИ. Освен това, в съответствие със закона, част от активите му ще бъдат предложени на работещите в дружеството, а друга част - за задоволяване на реституционни претенции. Не е изключено пакет от акциите да бъде предложен за раздържавяване и на Българската фондова борса. Точната схема за раздържавяване ще състави междуведомствената работна група, която ще бъде натоварена с подготовката на сделката.


Макар че все още не е обявено ефективното набиране на оферти за продажбата на дял от ДЗИ, мераклиите започнаха да се готвят. Интерес към сделката, както вече писа в.БАНКЕРЪ, проявяват немски, френски и американски финансови групировки. Не е изключено обаче да се появят и други кандидати. До момента единственият купувач, афиширал публично намеренията си да наддава за ДЗИ, е Български застрахователен и пенсионен холдинг - основен акционер в ЗПАД БУЛСТРАД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във