Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Всеки избирател ще може сам да избере за кои избори да гласува.

Започва предизборната кампания за президентските избори и вота за 47-ото Народно събрание на 14 ноември. За участие в парламентарните избори са регистрирани 20 партии и 7 коалиции.

Общо 24 са партиите, коалициите и инициативните комитети, записани в публичния регистър за изборите за президент и вицепрезидент.1

Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания с пробно гласуване в цялата страна. 

Гласуването за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, ще се осъществява с една карта, поясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в четвъртък.

Всеки избирател ще може сам да избере за кои избори да гласува. След поставянето на картата в устройството, на първия екран ще се появят три опции - избори за президент и вицепрезидент и Народно събрание, избори само за държавен глава и избори само за народни представители.

При гласуване и за двата вида избори ще бъдат разпечатани две разписки, които гражданите не трябва да дърпат предварително, а задължително да изчакат да чуят звуковия сигнал. В противен случай, има опасност машината да блокира, предупреди Матева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във