Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва националното военноморско учение "Бриз 21"

Военноморските сили /ВМС/ на България ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав в националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2021", съобщиха от Министерството на отбраната.

То се извършва от днес до 19 юли и е отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО. В учението ще се включат два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътните войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в България и Военномедицинската академия.

В "Бриз 2021" ще участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораба и катери, три самолета, осем вертолета и 2065 военнослужещи от ВМС на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на алианса.

Двадесет и петият "Бриз" продължава традицията да се отработва междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 26 държавни организации, институции и ведомства от четири министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. По време на учението ще бъде извършено сертифициране на командване на тактическа група патрулни кораби съгласно изискванията на НАТО /MAREVAL/.

Планирането на учението е извършено под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на "Бриз 2021". Офицер, осъществяващ учението и негов директор, е капитан първи ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков - командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във