Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва национална кампания за опазване на реките

Природозащитната организация WWF дава старт на речна кампания, която ще алармира за най-наболелите проблеми на реките и ще предлага решения за тях. Събитието официално ще бъде открито в сряда (20 август) в 10:00 ч. на Орлов мост в София. В основата на кампанията це бъде петиция за опазването на реките под надслов "Допиши историята на реката".

От организацията изтъкват, че и в момента се прилага остаряло мислене за управлението на реките от средата на миналия век. Така като най-пагубна според организацията се явява човешката дейност. Основните проблеми, които посочват от WWF, са изсичането на крайречната растителност и изкопаването на пясък и чакъл от реките за строителство.

Според природозащитниците изправянето на реките, поставянето на диги и прекъсването на меандрите ускорява течението на реката, което от своя страна ускорява ерозията на речното корито и променя природния баланс. Освен това язовирните стени пречат на миграцията на речните организми и на движението на хранителни вещества и наноси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във