Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва конкурсът Достъпен европейски град

Всеки български град с над 50 000 жители може да кандидатства в конкурса за Достъпен европейски град. Иницативата се организира от Европейската комисия съвместно с Европейския форум за хората с увреждания за осма поредна година.  

Целта на конкурса е да се даде гласност на усилията на общините да направят европейските градове по-достъпни и по-добри места за живот и работа както за хора с увреждания, така и за възрастни хора. 

Тази година ще бъдат оценявани усилията на местните власти да направят по-лесен достъпът до обществени и частни жилищни сгради, детски площадки, работна среда, обществен транспорт и комуникационни технологии. Победителите ще бъдат наградени по време на официална церемония по случай международния ден за хората с увреждания, която ще се проведе на 4 и 5 декември в Брюксел, Белгия. Кандидатстването става чрез попълване на формуляр, който трябва да се изпрати в срок до 11 септември 2017 г.

Конкурсът се провежда във връзка с ангажиментите на държавите-членки за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, тъй като достъпността е един от стълбовете на Европейската стратегия за хора с увреждания на Европейския съюз „За Европа без бариери“.

Формуляр за кандидатстване и повече информация за конкурса могат да бъдат намерени тук. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във