Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва изпомпването на мазута от "Мопанг" до Созопол

Днес трябва да започне изпомпването на разлетия мазут от американски кораб "Мопанг" близо до Созопол. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след заседание на Министерския съвет.

"Незабавно да се започнат дейностите по източване на мазута от кораба "Мопанг". Колегите са в готовност до Созопол. Предвижда се работата по източването да продължи повече от 50 дни. Предполагам, че още днес ще бъде направена цялата разстановка на плавателните съдове с цялото необходимо техническо оборудване - барокамери за водолазите, специализирани помпи, които ще изтеглят мазута, съответно всички мерки, които да обезпечат и неговото съхранение", зави Московски. 

Корабът "Мопанг", който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна голямо количество мазут. Компетентните институции са предприели всички необходими мерки. В района, където се е появило петното са поставени бонови заграждения, за да спре неговото разпространение. Взети са проби за анализ.

"Мопанг" е американски товарен параход от типа на така наречените Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година. Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 метра, на около 10 километра от Созопол. Възвишението от дъното е 10 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Потопен е от стара морска мина от Първата световна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във