Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва гражданската инициатива за безусловен базов доход в ЕС

Европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход ще започне утре (25 септември). Инициативата е един от инструментите на демокрацията на Европейския съюз. 

"След като този проект приключи, ние всички ще знаем как може да се въведе и приложи моделът за безусловен базов доход в Европейския съюз. Защото този проект, за разлика от всички останали социални начинания, се съобразява изцяло с нормите и правилата на ЕС. През 2013 година България доказа, събирайки най-голям брой подписи в подкрепа на базовия доход, че ние сме прогресивен, хуманен и далновиден народ. Днес поставяме ново начало и убеден съм, в продължение на една година ще бъдем отново най-напред в благородното състезание по гражданска будност", заяви Ивайло Кирилов, учредител на инициативата. 

Всеки може да подпише и подкрепи инициативата до 25 септември 2021 чрез сайта на Фондация Синята птица. Ако тя получи 1 млн. подписа на граждани от поне седем държави-членки на ЕС, до 6 месеца след изтичането на тази година Комисията трябва да реши дали да реагира на искането и да предложи законодателен акт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във