Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва една по-различна учебна година за над 717 хиляди деца

Днес, в условия на пандемията, в пълна готовност 2359 училища в страната посрещат новата учебна година. След месеци на хаос около коронавируса и притеснения, свързани с ограничителните мерки, училищният звънец ще бие за над 717 400 са учениците от I до ХII клас.

Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път. Учителите, педагогическите специалисти и директорите на учебните заведения са 68 400. 

Към монета са направени близо 900 ремонтни дейности в 99 държавни и 646 общински училища.

Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. Там ще бъде създадена необходимата организация, за да не бъдат възпрепятствани нормалното откриване на учебната година и протичането на учебния процес.

Въпреки пандемичната ситуация, тържествено откриване на новата учебна година ще има, но по график и в двора на училището. В него ще участват само децата от първи, пети и осми клас.  

От Министерството на образованието очертаха два вида мерки - някои задължителни, други само препоръчителни.

Учениците трябва да ползват дезинфектанти, да носят защитни маски за лице в коридорите и общите помещения, родителите да уведомяват, ако в школото има болно дете.

Ще има няколко различни входа, през които да влизат различните етапи (начален, прогимназиален, гимназиален) без учениците да взаимодействат помежду си. Температурата няма да се мери задължително на входа, защото ще забави влизането в час.

В класните стаи учениците няма да носят маски. Учителите от горните курсове ще са с маски или шлемове в час, защото влизат в различни класове. Някои училища ще се лишат от кабинетната система и учениците ще учат само в една стая

Експерти, учители, родители и вирусолози продължават да спорят за новите правила в училище - трябва ли децата да носят маски, да се забрани ли обиколката из кабинетите, да има ли отделни входове в училище, да спазват ли дистанция помежду си, да има ли изолатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във