Банкеръ Daily

Общество и политика

Започва дълъг и труден път и за България, и за ЕНП, смята Кънев

Резолюцията мина със значително мнозинство и сериозен пробив в ЕНП. 6 колеги "за"  и 23 въздържали се е отлично начало, при “партийна линия” за гласуване против. Това коментира евродепутатът Радан Кънев, след като резолюцията за България бе гласувана в Европарламента. 

"Благодаря на всички колеги от Полша, Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия, Финландия, които застанаха на страната на българските граждани, а не на “партийната дисциплина”. Това е само началото на дълъг и труден път. И за България, и за ЕНП", коментира Кънев.

В окончателния текст на резолюцията е записано: „значително влошаване на зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите“.

Резолюцията се фокусира и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, особено липсата на рамка, която да държи Висшия съдебен съвет и главния прокурор отговорни за действията им.

Евродепутатите осъждат полицейското насилие и „непропорционална намеса“, по-специално всяко използване на сила срещу жени и деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частен бизнес, който подкрепя протестите.

Европейският парламент изразява и други опасения - за конституционна реформа на ГЕРБ, която трябва да е в съответствие с международните стандарти. Те са недоволни и от възможни промени в Изборния закон непосредствено преди предстоящите парламентарни избори "Разследвания на корупция на високо ниво са без осезаеми резултати", казват евродепутатите. 

В текста на резолюцията се изказват и притеснения относно състоянието на основните права, например по отношение на речта на омразата, пола и сексуалната дискриминация, правата на ромите и търсещите убежище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във