Банкеръ Daily

Общество и политика

Започнаха "Европейски дни на наследството"

През целия месец септември на различни места в страната ще отбелязваме "Европейските дни на наследството". България за пореден път се включва в този съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, като тази година той се провежда под мотото: „Наследство и образование”. В рамките на инициативата ще бъдат подкрепи финансово над 300 събития, организирани от общините в цялата страна. Сред проявите са фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца. Редица музеи, галерии, културни и природни обекти ще осигурят безплатен достъп за посетителите си в определени дни от месец септември при спазване на противоепидемиологичните мерки.

Министерството на културата се явява национален координатор по провеждането на "Европейските дни на наследството". На сайта му е качен календарът с над 300-те събития. Сред тях има прояви като: "Пришълец от палеогена" - изложба на минерали в Регионалния исторически музей в Перник, за която обаче не е предвиден вход свободен. По същия начин и бургаската изложба "За-РИБЯВАЩО. Най-красивите екзотични рибки на планетата", няма да можете да видите безплатно.

"Седмица на спорта" в община Кнежа, "Празник на реселешкия воден лук" в община Червен бряг, "Празник на чесъна" в община Търговище, "110 години организирано туристическо движение" в Белово са друга част екзотични прояви. Причината да обърнем внимание точно на тях, е не толкова, че са екстравагантни по своя замисъл, колкото че би трябвало да се финансират от други институции - като Министерство на туризма или Министерство на спорта, а не да попадат в "Европейските дни на наследството". Но когато общините решават кого от хората си да уредят, и в Министерството на културата мълчат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във