Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет

Съветът по сигурността към Министерския съвет се събра на заседание в късния следобед днес. На заседанието участниците обсъждат напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

По-рано днес министър-председателят увери, че няма непосредствена опасност от война. Кирил Петков посочи, че предстоящото изпращане на изтребители от Нидерландия и Испания у нас е планирано отдавна.

А военният министър Стефан Янев каза пред парламентарната комисия по отбрана, че подсилването на военното присъствие в Черноморието НАТО демонстрира единството си.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя.

Очаква се на заседанието ръководителите на специалните служби да докладват за ситуацията породена от нарастващото напрежение между НАТО и Русия. Задачата е да се анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

В няколко свои по-раншни коментара по темата премиерът Кирил Петков обяви, че България настоява за намаляване степента на напрежение. 

„Конструктивното и партньорско отношение, разбира се, всички наши натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно, но едновременно с това наистина наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от сегашната ситуация“, заяви премиерът миналата събота.

Тогава министърът на отбраната Стефан Янев потвърди, че военни изтребители от Испания и от Нидерландия, четвърто и пето поколение, с каквито страната ни не разполага, ще се включат в охраната на въздушното ни пространство по линия на ротацията. Стефан Янев заяви:

„Подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили“.

Освен на днешния Съвет по сигурността темата за  напрежението около Украйна и намеренията на съюзниците от НАТО да укрепят източния фланг на Алианса ще се обсъди и на правителствено заседание утре. Също за утре е свикано и извънредно заседание на парламента. На него ще бъдат изслушани министър-председателя, министрите на външните и на вътрешните работи и ръководителите на специалните служби. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във