Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна заседанието на КСНС за интеграцията на РСМ и Албания в ЕС

В 14 ч. при президента Румен Радев започна Консултативният съвет за национална сигурност. Съветът ще обсъжда политиката на България по въпроса за преговорите на Северна Македония с ЕС. Темата е „Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

Сред участниците в заседанието са председателят на парламента Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, представители на парламентарните групи, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министрите на вътрешните работи и на отбраната Бойко Рашков и Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Държавна агенция "Разузнаване".

Привърженици на ВМРО се събраха пред президентството и поискаха референдум по темата за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС.

Държавният глава обяви още на 16 декември миналата година в Брюксел на намерението си да свика КСНС, на който да се обсъди темата за Северна Македония. Президентът коментира преди дни, че България продължава да бъде открита за диалог.

„Гарантирането на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяване на процесите на дебългаризация, на фалшифициране на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат процеса на интеграция, за да може най сетне ние да отворим вратата за преговори за членство“, каза Румен Радев.

Министър-председателят Кирил Петков подчерта в парламента, че в коалицията има ясна обща позиция по Северна Македония.

„Отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип за взаимоотношенията ни със Северна Македония“, заяви той.

В края на миналата седмица от правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Кирил Петков ще посети Скопие на 18 януари, като поводът е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във