Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна втората фаза на имунизацията срещу Ковид-19

Част от ваксинираните, които са получили първата доза от ваксината са обезпечени с препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“, от днес започват да получават втората доза.

В 10.00 ч. започна вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия (ВМА), предаде БНР. Втора доза бе поставена на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, а такава ще получат и всички медици, които бяха ваксинирани срещу Covid-19 в края на месец декември.

Днес ще бъде имунизиран срещу коронавируса и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Втората доза ваксината ще му бъде поставена в 11.00 ч. в аудиторията на клиниката по неврология на Александровска болница. 

От днес частично започва ваксинирането във втората фаза на учителите и възрастните хора в социалните домове. 

Досега у нас са ваксинирани над 18 хиляди души, като за последното денонощие те са 121, сочат данните на Единния информационен портал. 

След март, особено април, мисля, че ще може да започнем имунизацията на всички желаещи, каза още той и подчерта, че в някои области вече са приключи първият етап на ваксинация, смята главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи кога ще започне масовото ваксиниране:

"При тези темпове и при одобряване и на нови ваксини, защото вие знаете, че ние имаме поръчани, предвидени са много големи количества и от „Джонсън и Джонсън“, и от „Кюрвак“, и от другите производители. В пролетния сезон след март особено април, където скачат доставките с пъти мисля, че ще можем да започнем имунизирането на всички желаещи."

По думите му списъците на желаещите трябва да се прави не по-рано от две-три седмици преди ваксинацията.

Следващата седмица се очаква в страната ни да пристигнат около 4000 дози и от ваксината на "Модерна", а в началото на февруари - още 35 000 ваксини на "Пфайзер/Бионтех“

Според изпълнителният директор на изпълнителната дирекция по лекарствата Богдан Кирилов има само 19 случаи на реакции след ваксината. Те не са сериозни и са описани в кратката характеристика, каза той.

Кирилов посочи, какви ще са следващите ваксини:

"Очакваме следващата седмица от „Модерна“ количествата около 4000. След което, в началото на месец февруари очакваме 35 000 от „Пфайзер“, в средата на месец февруари също ще има следваща доставка на „Пфайзер“. Като информацията, която имаме до момента е, че тази, която ще бъде в средата на февруари ще компенсира и половината количества, които не получаваме днес", каза Богдан Кирилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във