Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАПОЧНА ВТОРАТА ФАЗА НА ГАЗОВАТА ВОЙНА

Членът на управителния съвет на Газпром Богдан Будзуляк предупреди с писмо в средата на миналата седмица, че ако не бъде подписан договор за доставките на газ за България за 1998, страната ни ще остане без синьо гориво!


България споделя мнението на Богдан Будзуляк да се вземат незабавно мерки за договаряне на необходимите обеми газ за текущата година - коментира писмото вицепремиерът Евгений Бакърджиев в незабавен отговор, разпространен от правителствената пресслужба. - Към това бяха насочени и водените до този момент преговори. Българската страна е готова да подпише още утре подготвените вече директни договори между Газекспорт и Булгаргаз при сега действащите цени за доставки и такси за транзит на руски природен газ през българска територия.


Дали доставките на газ за България ще бъдат спрени зависи само от Газпром, сподели и заместник-председателят на Комитета по енергетика Кирил Гегов. От руска страна идват заплахите, тя е собственик на газа, каза Гегов.


Има вероятност в близките дни Топенерджи да се обърне към застрахователната компания Лойд, която е застраховала доставките на газ за България, не остана назад със заплахите и изпълнителният директор на българо-руското дружество Сашо Дончев. Доколкото съм запознат с програмата на Рем Вяхирев, предполагам, че той няма да има възможност да дойде у нас, допълни Дончев.


Междувременно изпълнителният директор съобщи, че, изпълнявайки заповед на Националната служба за сигурност (НСС), е предал двата си задгранични паспорта в ХI Районно полицейско управление. По неговите думи в заповедта той бил определен като опасен за националната сигурност.


Как е организирано предаването, в петък миналата седмица министърът на вътрешните работи Богомил Бонев не знаеше, но посочи, че документите ще бъдат върнати. А и някак несериозно звучи опасен за националната сигурност да ходи насам-натам из страната и да дава през ден, през два пресконференции.


Преговори за доставки на газ за България ще има през тази седмица, заяви винаги оптимистично настроеният шеф на Булгаргаз Васил Филипов. Идването на генералния директор на Газекспорт Юрий Комаров в София е договорено. Що се отнася до Рем Вяхирев, ако той не дойде в България, ние ще отидем при него, допълни невъзмутимо газовият оптимист.


Заплаха за гражданско неподчинение, т.е. блокиране на железопътни и автомобилни артерии, дойде от стъкларския завод Белопал - Белослав. Какво са виновни за 4-те млрд. лв. дълг на Белопал към Булгаргаз вечно забързаните превозвачи, нищо неподозиращите пътници и едвам кретащата железница - стъкларите очевидно не ги интересува. А и защо след като те са зле, да не пострадат и други? На война - като на война! Едни предават паспорти, други ще си припомнят стиховете на Смирненски Завърнал се в къщи безхлебен, пиян пак бащата ругай..., трети ще запретнат ръкави и ще монтират нафтовите и мазутните горелки или ще съживят пещите за твърдо гориво... Животът ще продължи, газ пак ще тече през България, някои пак ще печелят добре от него, други или ще се нагодят към новите условия, или ще се задоволят с трохите.


За да не се чувстваме самотни под ударите на Газпром и сякаш за да акцентира върху монополните си права, руският гигант - паралелно с нас - заплаши със спиране на газа и Полша. Обяснението - дълг от над 200 млн. щ. долара за вече извършени доставки. Преди няколко месеца Газпром затвори тръбите и за Украйна и Грузия - пак заради неплатени доставки.


Но докато двете бивши съветски републики са енергийно и икономически обвързани с Русия, то Полша едва ли ще се стресне от заплахите на Рем Вяхирев. Защото е въпрос на дни родината на папата да сключи договори и да осъществи технически доставката на природен газ от залежите в Холандия и Северно море! А Рем Вяхирев сигурно няма да се зарадва от загубата на 38-милионния полски пазар.


Освен на външния газовата война продължава и на вътрешния фронт. Договор между американската компания Хардланд инвестмънт и Булгаргаз има, но не за доставката на природен газ, заяви вицепремиерът Бакърджиев в Народното събрание в отговор на питане на депутата Димитър Луджев. Едва ли бившият военен министър е най-подходящата политическа фигура за поставянето на подобен род въпроси, но така или иначе той отправи обвинението, че сделката е в ущърб на държавата, че е сключена в незнайно чии интереси и накрая - че въпросната фирма не била американска, а българска и че неин представител бил небезизвестният Васил Александров.


Американците са клиенти на Булгаргаз, т.е. сключеният договор е за покупка на горивото от Булгаргаз на българо-румънската граница, уточни Бакърджиев. От своя страна Хардланд инвестмънт е сключила договори за производство на азотни торове на ишлеме срещу доставка на газ с четири български химически завода - Химко (получени всичко 100.532 млн. куб. м газ), Агробиохим (38.431 млн. куб. м), Агрополихим (90.237 млн. куб. м) и Неохим (15 млн. куб. м). Количествата газ са доставени през различни периоди на 1997 г., а самият договор с Булгаргаз е сключен през февруари и е изтекъл на 31 декември миналата година.


Булгаргаз е продавал на Хардланд инвестмънт природния газ на цени между 97 и 120 щ. долара. В резултат на договора химическите заводи са се измъкнали от кризата, твърди г-н Бакърджиев, а Булгаргаз е реализирал 1 186 220 щ. долара допълнителни приходи. Държавният бюджет е спечелил чрез увеличените постъпления от данъка върху печалбата на съвзелите се заводи.


Единствената загуба на държавата е от невнесените суми от ДДС по оформените като временен внос количества природен газ. Като цяло обаче в тежките първи месеци на 1997 г. договорът е изиграл положителна роля и за Булгаргаз, и за химическите заводи, категоричен е вицепремиерът. Остава да се чуе дали зад намеците за правителствена връзка в тези сделки има някакви сериозни факти или е дошло време за поредното клепане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във