Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна срещата между "Има такъв народ" и ДПС

Започна срещата между партия "Има такъв народ" и ДПС в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет и извеждане на водещи приоритети в управленската програма.

Представителите на „Има такъв народ“ на разговорите са Тошко Йорданов, Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев.

Представителната група, която ще води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов Станислав Атастасов и Цветан Енчев.

Това е последната от предвидените срещи на ръководно ниво между партията на Слави Трифонов и парламентарните групи, без ГЕРБ-СДС, в рамките на парламента.

Кратки изявления направиха в началото на разговорите Виктория Василева от ИТН, която е заместник-председател на парламентарната група, и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Бихме искали да ви представим нашите приоритети, нашите идеи за управление страната и да чуем Вие какво мислите за всичко това. Надявам се на един конструктивен и добронамерен диалог, така че с удоволствие ще споделим нашите виждания с Вас“, каза Виктория Василева, като се обърна към ДПС.

„И ние от наша страна да благодарим за възможността да се видим с ръководството на парламентарната група на партията, която има най-много народни представители в НС. От друга страна да Ви приветстваме за идеята, че процесите в Народното събрание трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите, и темите от дневния ред и на обществото, и на НС", отговори Мустафа Карадайъ.

"Добра е средата, която е създадена в 46-ото Народно събрание според нас, защото има една добра основа за диалог. Възстановяването на нормалността в политиката, което за нас не е тема от последните 10-12 години, минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите и т.н.", допълни той.

"Така че нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание засега има една добра основа за диалог. И нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация  и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, за да може на база на дневния ред на обществото и на политическата среда да очертаем и дневния ред и на Народното събрание, дневния ред и на евентуално бъдещо управление в страната“, завърши Карадайъ.

"Има такъв народ" отправиха покана за разговори с Движението за права и свободи в опит да осигурят възможно най-широко парламентарно мнозинство за бъдещите политики. Срещата е натоварена с най-много очаквания и предизвиква най-силен обществен и медиен интерес.

"Има такъв народ" покани ДПС въпреки категоричните позиции на припознатите им партньори "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" да не подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС. Председателите на парламентарните групи Христо Иванов и Мая Манолова заявиха: "Следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност - ДПС - ще бъде много важен приоритет."

"Изправи се.БГ! Ние идваме" няма да подкрепи управление и правителство с участието на ГЕРБ и на ДПС", категорична е Манолова.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов подчерта, че смисълът на консултациите е да се очертаят приоритети и политики, а не за личности и тясно партийни интереси. Не се търси формат на управленска коалиция, а краткосрочни и дългосрочни цели, по които да работи бъдещо правителство. 

"Никой от нас не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинета", заяви той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че има основа за диалог, но няма безусловна подкрепа.
"Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел", посочи той.

Срещата между ръководствата на "Има такъв народ" и ДПС се провежда в зала "Запад" на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във