Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна срещата между "Има такъв народ" и БСП

Започна срещата между "Има такъв народ" и БСП. Тя е част от поредицата консултации на "Има такъв народ" с парламентарно представените сили (без ГЕРБ), провежда се провежда в зала "Запад" на Народното събрание.

От страна на ИТН на срещата присъстват председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, Филип Станев, Виктория Василева и Ивайло Вълчев. Социалстическата партия се представлява от лидерката Корнелия Нинова и зам-.председателите на партията Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Ирена Анастасова и Христо Проданов.

"ПП "Има такъв народ" осъзнава своята огромна отговорност за създаване на следващото правителство с оглед на гласовете, които българските избиратели дадоха за тази партия. Нашето желание е да говорим за политики и приоритети. Надявам се, че всички партии в българския парламент ще бъдат в състояние да надмогнат тяснопартийните си интереси и наистина да говорим за национални интереси и национални приоритети по начина, по който всички си ги представят", каза в началото на срещата Виктория Василева от "Има такъв народ".

"И ние ви благодарим за поканата. Поздравяваме ви за този ход, защото смятаме, че диалогът и разговорите ще намерят верния път за решаване на проблемите, които стоят пред България. Знаете нашата политическа позиция, че трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет, че имаме нужда от работещ парламент предвид на многото краткосрочни въпроси, които стоят пред държавата. Имаме предвид и социални проблеми, които за нас са приоритет", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя визира неравенствата и бедността, увеличаващите се цени на стоките и услугите и наближаващия зимен сезон. Според нея това минава през актуализация на бюджета.

Нинова обърна внимание, че пред страната стои и въпросът за бюджета за следващата година. По думите й тези въпроси изискват надпартийно мислене и висока отговорност.

"Разбира се, стоят и много дългосрочни теми за решаване. Ако искаме дълбоко и истински да се промени досегашният модел на управление, това минава през много сериозни реформи, които изискват и време, и съгласие. Ние сме на разположение да разговаряме по политики и приоритети", заяви още Корнелия Нинова.

Очаква се в тези предварителни разговори БСП да заявят основните си приоритети в бъдещата управленска програма – преизчисляване на пенсиите, безплатно медицинско обслужване, безплатно образование, решителна съдебна реформа, която да минава през оставката на главния прокурор Иван Гешев, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата и нов закон и състав на КПКОНПИ.

Всички поставени водещи задачи на тази среща ще бъде съобщени утре на пленума на БСП, за да може колективният орган на партията да даде мандат как левицата да продължи своето участие в изготвяне на политики в бъдещ кабинет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във