Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАПОЧНА РАЗДАВАНЕТО НА БРОКЕРСКИ ЛИЦЕНЗИ

До края на февруари ще бъдат издадени първите лицензи за застрахователен брокер, научи в.БАНКЕРЪ. Софийските Иншурънс Брокъридж и Зенит ЗПД ще са най-веротно първите компании, които ще сдобият с прословутото разрешително, твърдят добре осведомени източници. Освен тях документите си в ДЗН са депозирали още пет дружества: старозагорското Стрелец, софийските ЗБК Вартекс ЕООД, Алфа крокерс ООД Брокеринс ООД и бургаската Застрахователно-брокерска къща ГМ.


Интересът към застрахователното посредничество у нас се оказа твърде голям, коментират специалистите. Сред тях има и доста чуждестранни кандидати. Между застрахователите като кандидати за работа на нашия пазар се спрягат имената на големите в бранша - Марш енд МакЛенан(Marsh amp; McLennan), Артър Джей Галахър(Arthur J. Gallagher), Аон Корп (Aon Corp), Еф Ди Джи (FDG) и Джи Еф Ей (GFA). Последните две компании вече имат свои представителства у нас.


До момента над 80 юридически лица са се обърнали към ДЗН с искане да получат указания как да кандидатстват за брокерско разрешително. В дирекцията очакват около 50 дружества да се наредят на опашката за този лиценз. Практикуващите застрахователни брокери ще трябва да кандидатстват за лиценз пред ДЗН най-късно до 31 март. Дружествата, които не са се занимавали със застрахователно посредничество, но желаят да се включат в този бизнес, ще могат да подадат своите документи по всяко време. В рамките на два месеца надзорният орган ще трябва да извести кандидатите дали получават разрешително. Това означава, че в началото на юни застрахователните посредници ще бъдат известни на пазара. Отказът за издаване на лиценз за застрахователен брокер не подлежи на обжалване. Втора проба на късмета си кандидатите могат да направят не по-рано от шест месеца след първия отказ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във