Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна проверка в дома в Горско Косово

Инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане започна проверка в дома за хора с деменция в село Горско Косово. Ще се проверяват констатациите от доклада на омбудсмана и сигнала до главния прокурор.

Високата смъртност за миналата година и лошото качество на полаганите медицински грижи са предмет на проверката, заяви Татяна Димитрова от инспектората на социалната агенция.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев посочи, че е постигната договорка със социалния министър Деница Сачева за това "морално и материално амортизираният" дом за хора с деменция да бъде заменен от център за настаняване от семеен тип.

Общината тепърва ще пише европроект, така че не е ясно кога ще стане готов новият център, който да поеме 57-те пребиваващи в институцията.

Близките на пациентите не приемат констатациите от проверката на омбудсмана, че за болните не се полагат качествени и адекватни медицински грижи и че персоналът се отнася унизително и нарушава правата им.

Вчера бе съобщено, че омбудсманът Диана Ковачева е сезирала главния прокурор за нарушенията, включително и за 24 смъртни случая в дома през миналата година, а Окръжната прокуратура във Велико Търново започна проверка. Проверката на екипа на омбудсмана беше по сигнал на жена, чийто близък е в дома.

Проверяващите посочват, че за болните не се оказват качествени медицински услуги, което беше отречено от директорката на дома Вера Дукова.

Според ръководството на дома високата смъртност е в резултат на лошото здравословно състояние на хората, които постъпват.

Кметът на Сухиндол посочи, че не е по силите на общината да вложи 2 млн. лева в ремонт и подобряване на санитарно-битовите условия в дома. Той категорично отрече твърдението, че домът е "второ Могилино".

Facebook logo
Бъдете с нас и във