Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания

Започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания. От 1 септември е в действие новият механизъм, според който нуждаещите се от личен асистент имат право на индивидуална оценка на потребностите. Тя ще се извършва от дирекция "Социално подпомагане". Въз основа на заключенията ще се издава направление за предоставяне на лична помощ за определен брой часове. Приемането на заявления за включване в механизма и сключването на договори с асистенти продължава и след 1 септември.

Право на лична помощ имат хората с увреждания с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; деца с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; деца без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Заявлението за ползване на помощта се подава в общината по настоящ адрес, като лицето с увреждане може свободно да посочи кой да бъде неговият асистент.

Към края на месец август в "Социално подпомагане" са подадени 15 785 заявления за изготвяне на индивидуална оценка. До тази дата издадените направления са 14 784. До 30 август в общините са сключени 4 751 договора с асистенти.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във