Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна обратното броене за нов браншов трудов договор в музеите

От 1 януари 2022 г. ще бъдат въведени минимални възнаграждения за служителите в музеите и художествените галерии на бюджетна издръжка, в Центъра за подводна археология и в Българската национална филмотека.

За първи път работодателят – Министерството на културата - се ангажира за въвеждането на минимални възнаграждения за служителите в сектора, които са съобразени с ръста на минималната работна заплата, уточняват от пресцентъра на институцията на министър Минеков.

За целта в Министерството на културата бе подписан нов браншов колективен трудов договор (БКТД) за музеи и художествени галерии, с който се постига съгласие и равнопоставеност на страните по въпросите на трудовите, осигурителните отношения и жизненото равнище на работещите в тях.

В договора други нови компоненти, включени в текста му, са увеличение на процента за прослужено време от 1% на 1.1%, по-голямо обезщетение при пенсиониране на служителите със стаж над 25 г., увеличение на размера на допълнителното възнаграждение за работещите, придобили образователна и научна степен „доктор“ и „доктор на науките“.

Браншовият колективен трудов договор е подписан от Министерството на културата, НСФ „Култура“ към КНСБ, Национална Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Сдружение „Ръководители в областта на културата”.

От институцията на министър Минеков обявиха, че усилията им, както и тези на национално представените синдикати и работодателските организации, са насочени към гарантиране на по-добри трудови и социални условия за музейните специалисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във