Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна изборният ден за българите в САЩ и Канада

Започна изборният ден в САЩ и Канада. Първи, в 14 часа  българско време, започват да гласуват сънародниците ни по Източното крайбрежие, съобщиха от външното министерство. Българските граждани в САЩ могат да упражнят правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание в 55 избирателни секции, а в Канада - в 16. САЩ и Канада са сред общо 21 държави с избирателни секции, в които сънародниците ни могат да гласуват с машина. В САЩ 8 секции са оборудвани с 16 машини, в Канада – 2 секции с 4 машини.

В Северна Америка българите могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, където са разкрити избирателни секции. В Мексико сити изборният ден започва в 15 ч. българско време. Сънародниците ни вече гласуват и в Южна Америка. Секции са разкрити в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

Най-късно изборният ден зад граница ще започне и приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отварят в 17 ч. българско време, а гласуването ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

По данни на дипломатическите и консулските ни представителства всички секции, предвидени с машинно гласуване, работят.  МВнР прави всичко възможно и да реагира максимално бързо на наложилите се смени на членове на СИК зад граница в последния момент, главно заради дадени положителни тестове на COVID-19. В министерството е създадена непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и с ЦИК като денонощно дежури изборен щаб.

Сънародниците ни по света могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции в Европа, от които 132 във Великобритания, 82 в Германия, 69 в Испания, 28 в Италия, 26 секции в Гърция, 18 във Франция, 13 в Норвегия.

По информация от дипломатическите и консулските ни представителства всички секции в Европа са отворили и работят. Като символ на българското в секцията в гръцкия град Александруполис, дори, членовете на секционната избирателна комисия се облякоха с народни носии.

В 11 часа българско време приключи гласуването в Австралия, където сънародниците ни гласуваха в 6 избирателни секции. Секциите в Япония и Сингапур, съответно  бяха затворени в 13 часа и 14 часа българско време. В Япония българите гласуваха в 2 избирателни секции – в градовете Токио и Осака, а в Сингапур - в една секция. Гласуват и сънародниците ни в Бахрейн, където за първи път на тези избори е разкрита секция.

Министерството на външните работи благодари на българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във