Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАПОЧНА ДЪЛГОТО СБОГУВАНЕ С БОРОСПОРТ

За или против РМД-тата? Приватизаторите вече се питат каква е точната позиция по този въпрос на новия диригент на раздържавителния процес в България - вицепремиера Петър Жотев. Встъпвайки в длъжност (а и много пъти по-късно), той обяви, че няма намерение да толерира работническо-мениджърски дружества с неясни финансови възможности. А едно от първите му управленски решения бе да удължи срока за подаване на оферти за приватизация на Бороспорт с надеждата, че за него ще се намерят сериозни стратегически инвеститори. Въпросното предприятие държи голяма част от инфраструктурата на престижния зимен курорт Боровец, включително и поддръжката на ски-пистите и собствеността на лифтовете. Оказа се обаче, че единственият кандидат, отговорил на условията за успешно участие във втория кръг на преговорите за покупка на контролния пакет (60% от акциите) на Бороспорт, е РМД Бороспорт Боровец АД, водено от сегашния изпълнителен директор на подлежащата на приватизация фирма Борислав Димитрачков. Според него в РМД-то участват 45% от персонала на дружеството, включително и висшият ръководен екип. Нашите медии обаче обявиха, че

двигателят на Бороспорт Боровец

е бившият министър на търговията и туризма Валентин Василев. И няма да е чудно, ако зад РМД-то, както и в Златни пясъци стои висш партиен покровител, тъй като едва ли има нещо по-ценно от инфраструктурата на курорт с международна слава. Това обяснява и защо финалните битки за два от тях заприличаха на корида.


От Министерството на икономиката пък съобщиха, че представените от РМД Бороспорт Боровец документи за произхода на средствата, дадени като гаранционен депозит за преговорите, са изрядни. Което може би трябва да се дешифрира така: Валентин Василев не стои зад РМД-то.


Конкурентът в надпреварата Боровец спорт пък така и не успя да докаже до 22 март тази година, когато бе стартът на решителните разговори, че е превел по сметка на икономическото министерство исканите 10% от първоначалната офертна цена на дружеството. Въпреки това в началото на миналата седмица министър Петър Жотев изненадващо обяви, че прекратява действащата процедура за приватизация на Бороспорт и ще открие нова. И удържа на думата си.


Миналата сряда бе оповестено, че се открива конкурс за актуализиране на приватизационната оценка на дружеството. До него ще бъдат допуснати както дипломирани юристи, така и лицензирани от АП оценители. Оферти за конкурса ще се приемат до 7 април. Едва след като се подобри информационният меморандум на дружеството, вицепремиерът ще прецени кой е най-подходящият начин за неговата продажба.

Аргументите на Жотев

да отмени досегашната процедура са, че РМД Бороспорт Боровец се е опитало да влоши първоначалната си оферта, като предложи по-голяма част от цената да бъде платена не в брой, а с алтернативни финансови инструменти (например компенсаторни записи). Така вицепремиерът показа, че няма да си затваря очите и да говори едно, а да върши друго.


Изпълнителният директор на РМД Бороспорт Боровец Борислав Димитрачков пък направи официално изявление пред медиите, че министърът е бил заблуден от комисията чиновници на икономическото министерство, която е водила преговорите. По негово мнение РМД-то не е променяло първоначалната си оферта, която включва плащане на първоначалната 10-процентна вноска по сделката в брой и издължаване на 50% от общата цена на Бороспорт с алтернативни платежни средства. Едва ли някога ще излезе наяве кой е крив и кой е прав в задочния спор, защото и двете страни решиха да спазят сключеното споразумение за конфиденциалност и да не предоставят на медиите протоколите от инфарктните преговори. Поне до миналата сряда...


Мениджърите на РМД Бороспорт Боровец заявиха, че нямат намерение да оспорват решението на Петър Жотев и вече се стягат за участие в новата процедура за приватизация на дружеството.


Позицията на вицепремиера по отношение на РМД-ата миналата седмица също претърпя развитие. Жотев за първи път призна, че няма нищо против да одобри оферти на РМД-та, стига те да са подкрепени от стратегически инвеститори. Освен това той намекна, че държавата няма да бърза да продава предприятия, ако за тях няма добър купувач. По принцип и в двете твърдения на Жотев прозира желанието му да защити интереса на държавата, което поне доказва, че не прави приватизация само за да го признаят за ударник на капиталистическия труд. Едва ли обаче ще му е лесно да вземе най-доброто решение в случая с Бороспорт.

Алтернативните предложения

за участие в приватизацията на апетитния зимен курорт са доста любопитни. В края на януари за приватизацията на мажоритарния дял от Бороспорт бяха подадени седем оферти. Може да се очаква, че в новата надпревара ще се включат повечето от предишните кандидати. Освен предложението на РМД Бороспорт Боровец, чиито шефове твърдят, че вече имат обещание за бъдещо сътрудничество с водещи чуждестранни фирми, специализирани в зимния туризъм, интерес за наблюдателите ще представляват и офертите на няколко компании, за които се твърди или е установено, че са свързани с Мултигруп. Между тях са Норам-България, Ем Джи Елит Холдинг и Боровец спорт.

Обсадната политика на групировката

едва ли е случайна. Тя се опитва да стъпи в Бороспорт още от 1997 година. Според твърденията на Димитрачков Ем Джи Елит Холдинг притежава около 13% от капитала на фирмата, придобити при масовата приватизация. В началото на същата година с решение на общото събрание на дружеството капиталът му бе увеличен двойно, като новите акции бяха записани от Мегават инвест. Фирмата е офшорна, регистрирана в Лихтенщайн, но тогава медиите коментираха, че нейните български представители са доста близки с мениджърите на Мултигруп. По искане на вече бившето Министерство на търговията и туризма сделката бе отменена от Върховния касационен съд. На практика тя би представлявала една перфектна подмасова приватизация на Бороспорт.


В хода на току-що приключилата процедура за доста ценните имоти в Боровец неочаквано намериха общ интерес Албена инвест, Българска холдингова компания и Електроимпекс, в която основно влияние има бизнесменът Борислав Доинисиев. БХК пък вече държи към 8% от акциите на Бороспорт, придобити от масовата приватизация. Електроимпекс обаче пусна в действие връзките си и успя да сключи договор с френската фирма за строителство на лифтови съоръжения Помагалски. С него французите се ангажираха да участват във финансирането на сделката и в реконструкцията на мощностите на дружеството. Но този път котка им мина пътя. Очаква се обаче споменатите фирми да подадат съвместна оферта и при следващата приватизационна процедура.


Министър Жотев не скри, че тепърва ще мисли каква ще бъде тя. Описаните дотук събития обаче навеждат на мисълта, че нови преговори с потенциални купувачи винаги ще оставят съмнението дали изборът е бил най-сполучлив. Дали пък не е нужен открит търг?

Facebook logo
Бъдете с нас и във