Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна демонтирането на паметника пред НДК, в социалните мрежи се организира протест

Група във Фейсбук организира трети протест в защита на паметника 1300 години България, който се намира до Националния дворец на културата. Събитието е във вторник от 6 часа. 

"Ние всички искаме историята ни да остане за бъдещите жители на града и държавата ни. Паметник 1300 Години България е символ на силата на България и ние всички искаме този символ да бъде съхранен и увековечен. Искаме паметника да бъде съхранен и реставриран", заявиха организаторите. 

Миналата седмица художникът Светлин Русев излезе с писмо в защита на паметника. 

Защитниците на творбата на професор Валентин Старчев  настояват културната и историческа ценност трябва да бъде запазена. Подкрепа изразиха и Съюзът на българските художници и този на българските архитекти.

Според Столчината община обаче решението е крайно и не подлежи на обжалване. Още тази сутрин започна демонтажът на паметника. С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника. Пластиките са от метал и тъй като са произведения на изкуството ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей.

През 80-те години на миналия век създават два паметника, посветени на 1300 години от създаването на българската държава. Единият е Създателите на българската държава в Шумен, а другият е този в София. След десетки скандали паметникът стърчи полуразрушен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във