Банкеръ Daily

Общество и политика

Започна 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание

С кворум от 125 народни представители започна 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание. В регистрацията не участваха депутатите от ПГ на "БСП за България". В началото прозвучаха химна на България и този на Европейския съюз. 

Гeoрги Aлeкcaндрoв oт "Oбeдинeни пaтриoти" пoлoжи клeтвa кaтo нaрoдeн прeдcтaвитeл. Тoй зaeмa мяcтoтo нa Вaлeнтин Кacaбoв, кoйтo пoчинa от усложнение след прекаран кoрoнaвируc в крaя нa изминaлaтa гoдинa. Гeoрги Aлeкcaндрoв бeшe чeтвърти в лиcтaтa нa "Oбeдинeни пaтриoти" в Трeти Мнoгoмaндaтeн избирaтeлeн рaйoн – Вaрнa.

Сесията бе открита от председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя честити новата година на народните представители. "Нека си пожелаем да е по-здрава и по-спокойна", каза Караянчева.

"Днес откриваме последната редовна сесия от мандата на 44-ото Народно събрание. Не е наша работа да правим цялостна оценка на дейността му. Това ще направят социолози, политолози, коментатори и хората, които имат поглед отвън. Ние, които сме вътре можем само да си припомним, че през изтеклите четири години станахме свидетели на някои редки, но безценни моменти на единство, като тържествата по повод 140-ата годишнина от подписването на Търновската Конституция. Станахме свидетели и на демонстративно опразвани депутатски банки, на остри сблъсъци, на взаимни обвинения, на колеги, които участват в заседанието с видеовръзки от болничните си легла. Видяхме и издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание единствено към политическите му опоненти. Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни. Когато тази конфронтация е безпринципна, руши подпори и изгаря мостове", каза Караянчева в обръщение към депутатите.

Тя припомни, че скоро политическите партии ще влязат в предизборна кампания, но заради епидемичната обстановка тя няма да прилича на никоя друга кампания досега. "Някои политици и политически сили отсега започнаха атака срещу предстоящия вот", посочи председателят на парламента.

Тя обяви, че още през октомври е изпратила писма до европейските институции да изпратят наблюдатели, за да бъдат спокойни българските граждани за честността на вота.

Караянчева призова да се избягват внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати. "Това само ще намали избирателната активност и ще постави под съмнение легитимността на всеки един от избраните в 45-ото Народно събрание", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във