Банкеръ Daily

Общество и политика

Заплатите в спешната помощ ще се увеличат двойно до 2022 г.

Кирил Ананиев

До 2022 г. заплатите на работещите в спешната помощ трябва да се увеличат двойно. Това каза здравният министър Кирил Ананиев при откриването на новия Национален център за обучение и квалификация в системата на спешната помощ.

Ананиев призна, че недостигът на кадри в системата е сериозен проблем. Затова ресорното министерство предприема мерки за обучение на кадрите, за създаване на по-благоприятна среда за работа и възможности за кариерно развитие. Близо 7000 лекари, фелдшери, медицински сестри и парамедици от спешните центрове в цялата страна ще преминат безплатен 5-дневен курс за повишаване на компетенциите и надграждане на знанията и уменията за работа в спешната помощ.

Здравният министър съобщи, че до края на седмицата се очакват резултатите от независимите проверки в трите столични болници, назначени във връзка със смъртта на 3-годишния Александър. Ще стане ясно и какво е заключението от медицинския одит по случая.

Ананиев се въздържа да коментира напускането на лекари в една от болниците, но апелира да не се допуска прекалено изостряне на тона заради случая. "Много съм притеснен за това, че се създаде едно противопоставяне в момента в обществото - между пациентите и лекарите. Това не е необходимо на никого. Всички ние сме пациенти и във всеки един момент може да имаме нужда от медицинска помощ. Няма кой друг да ни я даде, освен нашите медици", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във