Банкеръ Daily

Общество и политика

Заплатите в спешната помощ с 20% по-високи от догодина

Заплатите на работещите в "Спешна помощ" ще бъдат увеличени с 20% от 2016 година. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Нова телевизия по повод предстоящите промени в системата на спешната помощ. По думите му целта е спешните лекари да получават увеличение на заплатите си с 20 на сто всяка година до достигане на 100% през 2020 година. Той все пак увери, че от началото на годината няма лекар в системата, който да започва работа със заплата по-ниска от 1000 лева.

Заместник-министърът коментира оповестения вчера доклад на Сметната палата за дейността на Спешна помощ, в който се казва, че над 210 хил. българи на практика са лишени от нея.

"Няма нищо изненадващо в доклада", смята Шарков и изтъкна, че голяма част от изводите и препоръките на одитната институция на практика са залегнали в мотивите за промяната на концепцията за Спешната помощ. Заместник-министърът коментира, че в началото на тази година заплатите в системата са били увеличени, че се планира подобряване на техническата база и че за първи път е обърната тенденцията и постъпващите са повече от напускащите.

"Има хора, които не само в Спешна помощ работят на повече от едно място. И 2 хил. лв. да стане заплатата, и 3 хил. лв. да стане, човек може да иска повече. Въпросът не е само в парите", коментира Шарков. Той изтъкна, че голямото напрежение, под което работят екипите на Спешна помощ, и това, че близките на пострадалите почти винаги ги обвиняват, са фактори, които министерството не може да промени.

Според него там, където е необходимо ще се изграждат нови филиали. "До края на ноември ще е готова новата карта на Спешна помощ. В момента тя е само на административното деление на общините и не е отчетено разстоянието до най-отдалечените точки", коментира още Ваньо Шарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във