Банкеръ Daily

Общество и политика

Заплашилият Ива Митева пак е арестуван

26-годишният Любомир Яков, който преди две седмици беше осъден на пробация за закана за убийство към председателя на 46-тото Народно събрание Ива Митева, отново е в ареста за същото престъпление.

Той отново е изпратил съобщение на имейла на Министерството на правосъдието, в което отправя заплахи за убийство, освен към Митева и към бившия премиер Бойко Борисов.

От прокуратурата съобщиха, че Яков е задържан за 72 часа. Тъй като престъплението е извършено, докато той изтърпява присъда от 3 години пробация и 2 години по 200 часа "безвъзмезден труд в полза на обществото",  наблюдаващият прокурор ще внесе искане за постоянния му арест, информират от държавното обвинение.

По-късно стана ясно, че Софийска районна прокуратура е привлякла към наказателна отговорност 26-годишния Любомир Яков, който в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, се заканил с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия-министър председател на Република България. Младият мъж е обвинен и за хулиганство.

На 24.10.2021 г. на мейла на Министерство на правосъдието обвиняемият Яков изпратил съобщение, в което пише, че ще убие председателя на 46-ото Народно събрание. Същият ден в друг мейл написал, че ще убие бившия премиер. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм. 

Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от НК, за престъпление по чл. 144, ал.3, вр.ал.1 от НК и за престъпление по чл. 325, ал. 5, вр.ал.2, вр.ал.1, вр. чл.29, б. Б от НК. Това е второ обвинение спрямо него за закана с убийство. 

В началото на септември 2021 г. Любомир Яков заплаши председателя на 46-ото Народно събрание и бе осъден на „пробация“ за срок от 3 години и на 2 години по 200 часа „безвъзмезден труд в полза на обществото“. Предвид съдебното минало на Яков и опасността да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, съобщиха от пресцентъра на Софийска районна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във