Банкеръ Daily

Общество и политика

"Заплахата Русия" предизвика нови противоречия в парламента

За втори пореден ден скандалите в парламента не стихват. Управляващи и опозиция отново намериха тема за остри противоречия. Полемика възникна при приемането на правителствения доклад за националната сигурност, в който се посочва, че властта отчита някои действия на Русия като заплаха.

Според председателката на БСП Корнелия Нинова докладът показва колко несъстоятелни са политиките на кабинета "Борисов 3". Тя не коментира конкретно темата с руската заплаха, но се спря на други текстове от документа. Нинова разясни, че социалистите няма как да подкрепят подобен доклад. И се аргументира, като раздели текстовете на три части: "В първата част се казва, че е направена образователна реформа. Във втората се отчита, че през 2016 г. са се увеличили напускащите деца и неграмотността. В третата част пък се казва, направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин".

Подопечният й Иван Иванов на свой ред се спря на моментите относно Русия. По думите му заплахата от Руската федерация за националната ни сигурност е меко казано смехотворна. Той настоя, че в документа не са посочени редица събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност, визирайки Турция. В заключение Иванов посочи, че "авторът на този доклад миналата година не е бил в тази държава".

Управляващото мнозинство не остана длъжно. Милен Михов от "Обединени патриоти" защити работата на авторите и заяви, че никъде не пишело за пряка заплаха от Русия. Основната изложена теза била, че руските действия застрашават основната цел на една мирна и свободна Европа.

В крайна сметка парламентът одобри доклада, внесен от правителството.

Какво пише в документа

В доклада за националната сигурност е записано, че "се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности".

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

"Усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС."

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа."

"За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество."

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план. Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът.

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във