Банкеръ Daily

Общество и политика

Запис от среща на ДБ: С преговорите може да стане късо съединение

Депутати от ГЕРБ разпространиха запис от закрита среща на "Демократична България", която е била записана и излъчена на сайта на Народното събрание. Състояла се е в залата, в която трябваше да се проведе провалилото се заседание на комисията за Gemcorp. Заседанията на комисиите се излъчват на живо и камерите са останали включени. От ДБ потвърдиха. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува и в профила си запис от срещата.

На записа се чува как съпредседателят на ДБ Христо Иванов дава оценката си за това накъде вървят преговорите за съставяне на кабинет. Според него следващата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно да има избори на 16 октомври. Проблем за бъдещата евентуална четворна коалиция са отношенията между ИТН и ПП, а лидерът на БСП Корнелия Нинова не искала промяна във формулата, по която се съставя правителство. По думите на Иванов това е така, защото била доволна от досегашните си позиции.

От обединението засега се опитват да се по-дистанцирани. Ще решат какво да правят, след като стане ясен кандидатът за премиер. За момента участват в преговорите информативно.

Иванов обясни, че все още има сериозни разногласия между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" около антикорупционния закон. "Междувременно самите ПП, в лицето на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тоест съдържателната част от аргумента на ИТН може да се намери компромис по нея. Но Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че "ако вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията, в която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате." Така съпредседателят на ДБ перифразира думите на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Позитивно било, че има процес. А от ПП вече са спрели да отказват и да разговарят с ИТН. Според Иванов е трябвало от ИТН, ако не си сменят председателя на парламентарната група, то поне да излъчат друг преговорен екип. Трябвало е и да не искат министри в кабинета. А по думите му е било нужно Нинова да настоява за това, но е пропуснала да го направи. А всичко това може да доведе "до късо съединение", когато Асен Василев от ПП трябва да разговаря с Тошко Йорданов и когато се заговори за постове: "В един момент Корнелия казва, че не знае дали няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде министър. Тоест възможността да се адресира основния проблем на ПП свързан с това с кого говорят и това кои ще са министрите на Слави. Защото то оттам започва целият проблем – това са министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората на които той има доверие. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща. Защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин, нагло, арогантно и т.н. Тоест за мен Корнелия, не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност при преговорите да изчисти важни проблеми, които остават и подозирам че следващата седмица много лесно ще доведат до късо съединение – фатално."

https://www.youtube.com/watch?v=BSyPLLxsBXQ

Facebook logo
Бъдете с нас и във