Банкеръ Daily

Общество и политика

Запалилото се сметище край Свищов и още 115 са затворени

Нено Димов

Запалилото се сметище край Свищов е затворено и трябва да бъде рекултивирано. Такива в страната са около 116 стари депа, но засега само 31 общини са кандидатствали за държавно финансиране. Това каза министърът на околната среда Нено Димов и подчерта, че тази година са отделени 70 млн. лева за възстановяване на стари сметища. Той отдава малкият брой кандидатствали общини на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година.

"Свищов е една от общините, подали документи за рекултивация. Финансирането е от 11 март за 3 млн. лв", посочи кметът на Свищов Генчо Генчев пред БиТиВи. По думите му процесът не е започнал по-рано заради процедурата за избор на изпълнител и е трябвало да започне "тези седмици“.

Екоминистърът обясни, че ако в момента затворените сметища се използват, това е незаконно. "Разчистването е работа на общината, държавата е осигурила финансирането“. В резултат на последните пожари "има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им”, съобщи още той.

Попитан за пожара до магистрала "Струма”, Димов обясни, че става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.

Ресорният министър изрази мнение и за последствията от чумата по прасетата. "Стараем се да даваме терени, които са подходящи за загробване на умъртвените животни – далеч от вододайни зони и без високи подпочвени води. Този процес е изключително важен и последващият контрол", увери той. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във