Банкеръ Weekly

Общество и политика

Западните Балкани още не са готови за ЕС

Присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз ще стане евентуално през 2025 г., ако всички условия са изпълнени. Ясно е, че тези, които искат да се присъединят към общността, трябва да отговорят на всички критерии за присъединяване. На този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тях. Това заяви Жан-Клод Юнкер в четвъртък (1 март). Премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисияна и лидерите на Западните Балкани обсъдиха на среща в "Бояна" перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност.

Юнкер акцентира на нуждата от съвместна работа, за да има ефективна борба срещу организираната престъпност и корупцията. "Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, е необходимо да са приключили двустранните териториални конфликти преди присъединяването", посочи той.

Във връзка с предстоящата среща на върха в София през май между държавите от Западните Балкани и Европейския съюз Юнкер посочи, че на нея освен за разширяване и присъединяване, трябва да се дискутира и по проблемите на емиграцията, за икономическата ситуация на региона, за свързаността му, за икономическата интеграция.

Бойко Борисов пък каза, че България и страните от Западните Балкани много разчитат на помощта от Еврокомисията. По думите му активно се работи за подобряване на свързаността във всички балкански столици и че на всички тези срещи се представляват и интересите на Румъния и Гърция.

Министър-председателят наблегна, че до срещата на върха е необходимо всички страни да представят вече ясни и готови проекти за изграждане на приоритетната за тях инфраструктура. "По време на срещата в София ще трябва да обсъдим и финансирането на свързаността на региона", продължи Борисов, определяйки като приоритетни коридорите номер 4, 8 и 10 и Магистралата на мира. Много важно било да се работи и за свързаността в енергийната и газовата сфера, която в момента била "отвратителна".

Facebook logo
Бъдете с нас и във