Банкеръ Daily

България през погледа на западните медии

Западните Балкани, корупцията и доматите "Биволско сърце"

Редица западни медии започнаха да отразяват предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Европредседателството на страната ни попадна на страниците и в репортажите на френски, швейцарски, британски и немски издания.

Френският "Монд"

посочва, че България поема от Естония председателството на Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там. Изданието подчертава, че изборът на София е да акцентира върху задълбочаване на отношенията със Западните Балкани. "Те имат нужда от ясна европейска перспектива и свързаност както помежду им, така и с държавите членки", настоява България и споменава в тази връзка планове за действия в сферите на транспорта, енергетиката, дигиталните технологии и образованието, пише още в. "Монд".

Макар и малка страна, България има задачата да организира министерските срещи на ЕС "в период с твърде натоварен дневен ред, както винаги към края на мандата" на настоящите европейски институции. Такъв е обаче принципът на ротационното председателство и Брюксел очаква от нея на първо място техническа работа с парламента по многобройните текстове, дискусията за които приключва. Големите държави и Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, "остават на кормилото, що се отнася до големите проблеми като Брекзита и бъдещето на еврозоната", акцентира френското издание.

В репортаж от България

швейцарският "Тан"

разказва за подготовката на доброволците, които ще подпомагат предстоящата работа. Присъствието им със сигурност най-добре откроява европейския устрем на българите, подчертава пред всекидневника Евгения Колданова от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС.
За 176-те места кандидатстваха над двойно повече хора, въпреки че България остава най-бедната страна в общността и "доброволчеството не е особено популярно у нас", добавя тя.

Повечето са студенти, но мнозина опитни български компютърни специалисти и служители от стартъп компании също са предложили безплатно услугите си, изтъква изданието. 

"Това показва, че наистина имаме среща с историята", гордо казва Лидия, която следва трета година в Софийския университет. Двайсет и еднагодишното момиче олицетворява проевропейска България, която иска да се представи добре, да се покаже като достоен носител на европейските символи и ценности, посочва в заключение  "Тан".

Германското икономическо издание "Ханделсблат“

подчертава, че България все още остава извън еврозоната и Шенгенското пространство. Отбелязва, че по време на бежанската криза страната се опитва да опази 259-километровата граница с Турция от мигрантския натиск. Изданието уточнява, че едно от предизвикателствата днес остава борбата с корупцията. 

Според статията страната ни е проевропейски настроена, като проучване показва, че 77% от българите подкрепят членството ни в ЕС.

Германското икономическо издателство издава и някои любопитни факти като този, че чуждестранни дипломати и предприемачи се радват на българските домати, най-вече от сорта "Биволско сърце“.

В допълнение "Ханделсблат“ казва, че ежегодно милиони европейци се наслаждават на почивката си по дългите, покрити с фин пясък плажове на Българското Черноморие.

Онлайн изданието на германския "Ди Цайт“

обрисува актуален политически портрет на страната ни, като отбелязва, че България има големи проблеми с корупцията и правовата държава. Но пък не се противопоставя на големите държави в ЕС и охотно играе ролята на бллагонадежден балкански партньор, който не създава трудности.

"За шест месеца България ще се премести от периферията в самия център на вниманието. Единайсет години след приемането ѝ в ЕС, на 1 януари 2018 страната за пръв път поема европредседателството. С нервно напрежение най-бедната държава в кризисния съюз на благоденствието в Европа очаква тази премиера. Не само дясноцентристкото-националистическо правителство в София, но и много граждани на балканската държава се надяват, че председателството ще подобри имиджа им на европейски бедняци“, пише "Цайт онлайн“.

И допълва, че много българи смятат, че по-богатите държави в ЕС понякога се отнасят към тях като мащеха.

Изданието не пропуска да отбележи проблемите пред приемането ни в Шенгенско пространство. В статията се акцентира, че особено Холандия, но също и Германия все още имат резерви към българското членство: западните партньори се боят, че външната граница може "да омекне" най-вече заради печално известната корупция на българските гранични служители, отбелязва германското издание.

В заключение "Цайт онлайн“ посочва, че без ЕС и НАТО страната щяла да е по-зле. Та и затова България играела ролята на благонадежден балкански партньор, който не създава трудности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във