Банкеръ Daily

Общество и политика

Западни експерти настояват за запазване на паметника на Бузлуджа

Западни експерти настояват за запазване на паметника на Бузлуджа като обект на културното наследство, съобщиха АФП и БНР.

От организацията "Европа Ностра" призоваха българските власти да спасят определяния от тях "шедьовър на архитектурата, инженерството и изкуството".  Културната организация включи Бузлуджа в списък с най-застрашените културни наследства в Европа тази година.

"Този паметник е изключителен с размерите си и ефекта си. Той е един от малкото социалистически паметници, които все още съществуват в Европа, и който прави силно впечатление. Освен това мозайките са необикновени, те са 1000 кв. м и въпреки че са в много лошо състояние, снимки от миналото свидетелстват, че са невероятни и величествени", заяви Лорен Леви-Щраус от организацията "Европа Ностра" и бивш заместник-председател на отдела за културно наследство на ЮНЕСКО. 

В началото на месеца бе съобщено, че ще бъде ускорена процедурата за даване на статут на паметник на монумента "Бузлуджа". Това съобщи пред председателят на фондация "Бузлуджа" Дора Иванова като се позова на уверения на зам.-министъра на културата Румен Димитров. Това е условието рушащата се сграда да може да бъде реставрирана с пари от европейските структурни фондове. Необходимо е да се направят предварителни проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във