Банкеръ Daily

Общество и политика

Замразяването на депутатските заплати е популизъм, според Менда Стоянова

Това, което се случва по света, не трябва да се случва и в България. Тепърва се чака пикът на болестта. Нямам съмнение, че наложеното извънредно положение трябва да продължи, въпреки че ограничението не е приятно на никого, заяви депутатката от ГЕРБ и председател на Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. 

Парламентът в петък прие на първо четене предложението на Министерския съвет за удължаване на извънредното положение до 13 май. От "Обединени патриоти" искаха извънредното положение да бъде удължено до 30 април. Подобна идея имаше и от страна на БСП, но предложенията им бяха отхвърлени.

Народното събрание ще разгледа в понеделник предложение на групата на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати, което се прави по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Според шефката на бюджетната комисия обаче замразяването на депутатските заплати е популизъм.

Идеята е те да бъдат замразени към нивата от декември 2019 година. Така народните представители ще получават 3747 лева. Заради методиката, по която се изчисляват, от 1 април те нараснаха до 4248 лева. По закон депутатската заплата се равнява на три средни заплати в обществения сектор.

За два дни има заявки от 230 фирми за участие в схемата 60/40, отчете Стоянова и добави, че всъщност антикризисната мярка на стойност 1 млрд. лева има за цел да подкрепи онези работодатели, които са търсили работници, тесни специалисти.  

Депутатката от ГЕРБ изказа несъгласие с опозицията - няма увеличение на държавния дълг с 10 мрлд. лева, а 7.8 млрд. лева. Стоянова отчете, че България е на второ място в ЕС по най-ниско ниво на държавния дълг и към момента той е в размер на 18 млрд. лева.

Очаква се актуализацията на бюджета да мине на второ четене в понеделник, след като вчера с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" новите параметри бяха одобрени при първото гласуване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във